CLOSING SHAKLEE YANG SIBUK

Hi selamat pagi.. Asal Shaklee closing mesti sibuk, asal sibuk mesti Shaklee closing hehehee… ada-ada saja ayat kan..

Pada 31.03.2017 adalah masa terakhir di mana macam-macam benda boleh buat kita sibuk bayar itu ini, sibuk kira-kira untuk mencukupkan GUV sasaran untuk bulan Mac. Sebelum saya lupa, saya sangat berterima kasih kepada upline saya yang mana mengingatkan saya tentang PUV & GUV saya untuk bulan Mac.

                      KESIHATAN DIDAHULUKAN,VITAMIN DIUTAMAKAN 🙂

Segala promosi produk bulan mac iaitu Vita-lea untuk budak, lecithin dan Alfalfa telahpun berakhir. Bermulanya April ini, pelbagai info baru akan dikeluarkan. Salah satu produk baru shaklee ialah produk mandian bayi yang mana akan masuk ke Malaysia tidak lama lagi.

Selain itu, produk shaklee juga akan menaikkan harga produk, seiring dengan kenaikan harga produk, peratusan(%) bonus untuk ejen shaklee juga akan naik.

Jika sebelum ini promosi beli 6 percuma 1 sentiasa on setiap bulan, namun bermula April, kemungkinan akan ditiadakan lagi promosi seperti ini.

Walaubagaimanapun, KESIHATAN DIDAHULUKAN,VITAMIN DIUTAMAKAN. Itu yang terpenting kan.. Buat masa ini, harga produk masih mengikut harga asal sehingga notis pemberitahuan dikeluarkan.. so selagi notis pemberitahuan belum dikeluarkan cepat-cepat hubungi saya ya..

Kepada yang belum menjadi ahli dan yang masih belum mencuba produk Shaklee, jangan segan untuk  hubungi saya. TRUST ME, anda tidak akan rugi.

Untuk info lanjut mengenai produk Shaklee, hubungi saya di talian 010-9555229. Sekian 🙂

TIPS YANG BERKESAN UNTUK MENGELAK DAN MENGURANGKAN TEKANAN

Hi semua, Selamat berhujung minggu… Ada soalan bonus ni, siapa yang belum kenal dan ingin tahu mengenai “TEKANAN”?

Tekanan ini, ia sangat berpengaruh dan tidak mengira bangsa, agama dan budaya malah akan datang sendirinya tanpa diundang dan ia juga muncul tanpa kita sedar yang kitalah yang mengundangnya masuk dalam hidup kita. Namun saya tidak akan mengulas lebih mengenai bagaimana tekanan berlaku tetapi saya ingin kongsikan tips atau cara yang berkesan untuk mengelak dan mengurangkan tekanan.

Tekanan boleh saja berlaku dari pelbagai sudut, baik dalam bentuk kewangan, beban di tempat kerja, masalah kesihatan, dan sebagainya. Namun saya pasti kita punya cara tersendiri untuk menanganinya.

Di sini, saya akan kongsikan beberapa cara terbaik untuk mengelak dan mengurangkan tekanan.

1) BERSENAM – Dengan berjogging, ia dapat membantu mengurangkan tekanan dengan banyak cara. Bukan sahaja melepaskan endorfin dan membantu melancarkan peredaran darah, malah membantu untuk kita berfikir dan mencari ilham.

2) TIDUR – Tidur yang cukup dan pada waktu yang tetap akan memainkan peranan yang penting dalam mengimbangi emosi kita dalam kehidupan seharian.

Tidur yang cukup akan mengecas bateri(tenaga) kita sepenuhnya dan mengekalkan kestabilan emosi kita, boleh membuatkan kita segar selepas kita mendapat tidur yang cukup.

Tidur seketika di waktu siang juga boleh membantu kita untuk mendapat manfaat. Tidur yang tidak lama hanya dalam lingkungan 15-30 minit sahaja. Mengikut kajian 1 minit bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam. Cukup sekadar 15 minit, ia mampu mengembalikan banyak tenaga kepada badan kita.

Tidur seketika di waktu siang mampu mengelakkan kita daripada tekanan, keletihan dan burn out. Ia seumpama system reboot, ia melepaskan tekanan dan menyediakan tubuh kita agar segar kembali.

3) ERATKAN HUBUNGAN DENGAN KELUARGA DAN TEMAN – Meluangkan masa bersama dengan keluarga dan teman, dapat mencairkan masalah. Orang yang membawa kita kegembiraan mungkin tidak tahu tentang beban atau tekanan yang kita tanggung bila kita hanya duduk dimeja dan bersandar.

Tetapi apabila kita mula bercerita, ketawa bersama mereka dan berkongsi, kita akan berasa lebih baik, lega dan masalah juga tekanan kita akan  lebih terkawal.

4) MEMBACA – Membaca buku yang membantu untuk kita lebih berfikiran positif. Dalam artikel wall street journal mengenai budaya membaca secara perlahan. Ideanya adalah dengan membaca pada waktu tertentu boleh meningkatkan ketajaman minda kita serta mengurangkan tekanan.

5) MEMBACA BUKU-BUKU AGAMA@BERITA BAIK – Mulakan hari kita dengan membaca berita baik yang mana sangat membantu untuk membuatkan hati kita tenang, tidak berserabut walaupun ada cabaran yang sedang menanti.

6) AKTIVITI SENI – Tidak kira melukis, mewarna, mengambil gambar dan sebagainya.. Ini sedikit sebanyak membantu minda kita lebih tenang dan memberi keseronokan.

7) MUZIK – Ambil sedikit masa tidak kira kita berbakat atau pun tidak samaada menyanyi, mendengar dan bermain muzik, alunan melodi dan lagu, membuatkan kita merasa tenang dengan menutup mata. Beri peluang diri untuk bersendirian seketika.

8)BERSIAR-SIAR – Lawati tempat yang aman, hirup udara yang sedalam-dalamnya dan lihatlah langit. Nikmatilah bagaimana waktu matahari terbenam, Pasti anda terpaku dan kagum dengan keindahan ciptaan Tuhan.

Ini akan membuatkan kita lagi kagum dengan kekuasaanNya dan akan rasa sangat bersyukur dengan segala nikmat yang telah dilimpahkanNya. Lama-kelamaan, rasa bersyukur dan takjub ini akan membawa pergi tekanan kita secara perlahan-lahan, jauh dari bebanan kepala kita.

9) AMALKAN SUPLEMEN – suplemen B-Complex Shaklee sangat membantu di dalam memerangi tekanan.

B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B termasuklah 100% biotin dan asid folic. Kesemua komponen ini perlu ada pada vitamin B untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Antara kelebihan  dan manfaat utama vitamin B-Complex ialah;

  • Menukar makanan kepada tenaga
  • Melawan tekanan
  • Membantu tumbersaran (bayi & anak)
  • Membantu memperbaiki rambut beruban dan gugur
  • Detoksifikasi
  • Sesuai untuk semua lapisan masyarakat, samaada wanita mengandung, menyusukan anak atau ibu bapa yang sudah uzur

Untuk itu, sampai di sini sahaja entri saya mengenai tips berkesan untuk mengelak dan mengurangkan tekanan. Dan sekiranya anda mempunyai sebarang pandangan dan ingin berkongsi, saya sangat menghargainya dan silalah komen di ruangan yang telah disediakan.

BAHAYAKAH ANXIETY DISORDER DAN SUPLEMEN YANG SESUAI UNTUK ANXIETY DISORDER

Hi selamat pagi semua.. syukur, hari ini cuaca baik. Kadang-kadang, cuaca ni boleh membuatkan kita tidak selesa juga kan hehehee.. 🙂

 

Tahukah anda Anxiety Disorder itu, atau dengan kata lain, gangguan kebimbangan, jika dibiarkan berlarutan tanpa rawatan akan menyebabkan kemurungan (despression) dan yang lebih parah lagi, kesan daripada kemurungan boleh menyebabkan fikiran tertumpu untuk bunuh diri.

Antara tanda-tanda yang biasanya dialami oleh pesakit anxiety disorder ini ialah;

  • Nervous breakdown, seperti tiba-tiba pengsan, tiba-tiba menjadi marah, menjerit-jerit dan mengamuk sehingga mereka hilang rasa takut dan malu.
  • Mengalami kebimbangan yang melampau terhadap sesuatu isu yang remeh dan kecil.
  • Kerap memikirkan dan berasa bimbang yang melampau terhadap sesuatu yang sedang atau berlaku dalam kehidupannya.
  • Berasa sukar untuk melupakan apa yang bermain di dalam fikirannya sehingga tidak boleh tidur malam.

Hal seperti ini harus dititik beratkan dan sekiranya ada tanda-tanda seperti berikut, haruslah segera berjumpa dengan doktor. Selain itu sangat-sangat digalakan untuk mengambil suplemen seperti;

  • Vitamin B-Complex ini mesti diambil setiap hari tanpa gagal. Vitamin B12 di dalam B-Complex membantu meyeimbangkan mood dan hormon dalam tubuh kita. Kekurangan Vitamin B12 di dalam tubuh menyebabkan kita mudah merasa tertekan. Asid folik membantu meningkatkan kadar tindakbalas antikemurungan yang sangat baik.

  • Omega Guard – Minyak ikan sangat membantu dalam merawat masalah kebimbangan dan kemurungan. Ia mempunyai fungsi yang sangat penting untuk mengekalkan fungsi dan struktur neuron, iaitu sel dalam sistem saraf manusia. Menurut kajian tahun 1988 yang dipaparkan dalam lancet, orang yang banyak makan ikan yang ada lemak omega-3 didapati kurang menghidap kemurungan.

Ostematrix – Magnesium mempunyai peranan yang penting di dalam fungsi neurologi. Ia juga terlibat di dalam banyak tindakbalas kimia otak. Kekurangan magnesium telah dikaitkan dengan simptom-simptom kebimbangan dan kemurungan.

Kalsium sangat penting untuk memastikan tubuh kita berfungsi dengan baik. Kekurangan kalsium akan menyebabkan kebimbangan dan emosi tidak menentu.

Denyutan elektrik di dalam sistem saraf bergantung kepada kalsium untuk berfungsi dengan baik. Apabila terjadi  kekurangan kalsium pada sistem saraf, peluang untuk terjadinya serangan kebimbangan dan emosi yang tidak menentu akan meningkat dengan mendadak.

Kekurangan kalsium juga akan menyebabkan kekejangan otot, mengigil, kebas kaki dan jari juga jantung berdebar.

Semoga entri saya dapat memberi manfaat kepada anda dan sekiranya anda ada soalan mengenai produk shaklee, hanya hubungi saya di talian 010-9555229. Sekian dan terima kasih kerana sudi membaca dan melawat entri saya 🙂

KENALI ANXIETY DISORDERS DAN TIPS MENGATASI ANXIETY DISORDERS

Hi selamat pagi, pernahkah kita mendengar atau terdengar keluhan rakan-rakan kita mengenai dirinya? selepas kita mendengar, apakah tindakan kita atau bilamana selalu mendengar keluhan demi keluhan, kita mulai merasa bosan dan mungkin saja mulai menjauhkan diri atau sebaliknya kita berusaha untuk menasihati dia dan membimbing agar lebih berfikiran positif?

Haaaa…just relax ya..sebenarnya benda inilah yang saya mahu share dengan anda dan saya juga. Mari kita mulakan… 🙂

Anxiety Disorders  merupakan salah satu gangguan mental yang menyebabkan penderitanya mengalami rasa cemas yang besar dan berlebihan. Kecemasan yang terjadi mempengaruhi semua aspek kehidupannya.

Gangguan kecemasan (anxiety disorder) seringkali ditandai dengan munculnya perasaan cemas yang tidak biasa. Perasaan cemas ini disertai dengan serangan panik, jantung berdebar kencang, tubuh gemetar dan ada perasaan takut atau ketakutan luar biasa. Gangguan ini juga seringkali datang secara tiba-tiba dan seringkali terjadi tanpa sebab.

Memang sampai sekarang ini belum diketahui secara pasti apa penyebab utama dari gangguan kecemasan (anxiety disorder). Namun sebagai gangguan mental, gangguan kecemasan ini biasanya disebabkan karena kombinasi dari berbagai faktor. Faktor apa saja yang menyebabkan gangguan kecemasan (anxiety disorder)?

Kenali 5 penyebab gangguan kecemasan (anxiety disorder).

  • STRESS 
    Hasil penelitian menunjukkan,  stres berpanjangan dapat mengubah sel-sel saraf di otak yang berkaitan dengan kontrol emosi. Stres inilah yang lama kelamaan berkembang dan menyebabkan gangguan kecemasan atau anxiety disorder.
  • TRAUMA
    Trauma yang sangat memberi kesan di masa lalu sangat berpotensi menyebabkan gangguan emosi di kemudian hari, termasuk menyebabkan gangguan kecemasan.
  • GENETIK
    Faktor genetik atau riwayat keluarga juga menjadi salah satu penyebab gangguan kecemasan (anxiety disorder) ini.
  • ADANYA PERUBAHAN STRUKTUR OTAK
    Adanya perubahan struktur otak yang terjadi akibat penyakit tertentu atau cedera boleh menyebabkan munculnya gangguan kecemasan ini. Terlebih jika perubahan struktur otak yang terjadi berkaitan dengan saraf-saraf yang mengendalikan emosi.
  • KETIDAKSEIMBANGAN FUNGSI OTAK
    Jika dilihat gelombang otaknya, anxiety disorder terjadi karena dominannya gelombang otak beta dan kurangnya gelombang aplha dan theta. Ketidakseimbangan inilah yang menyebabkan munculnya gangguan kecemasan.

TIPS MENGATASI ANXIETY DISORDER;

    • Dapatkan bantuan segera apabila sedar berlaku  salah satu simpton di atas. Jangan tunggu sehingga semua  simpton tersebut berlaku.  Keadaan mungkin akan lebih sukar untuk dipulihkan. Bertemu dengan pakar perubatan, psikoterapis , kaunselor atau orang-orang yang berkebolehan membantu.
      • Sentiasa hargai, sayangi, dan jaga diri sendiri. Bantulah diri sebaik mungkin dengan  mendekatkan diri  kepada Tuhan, pasrahkan diri dan redha  dengan ketentuanNya.  Keredhaan dan keikhlasan itu adalah penawar. Tuhan akan memberi yang terbaik, selagi kita memohon kepadaNya. Akan ada hikmah disebalik sesuatu yang berlaku. Yakinkan diri kita.
        • Elakkan bersendirian. Berhubunglah dengan rakan taulan dan saudara-mara yang boleh kita harapkan.Jika harus bersendiri banyakkan berdoa.
          • Kuatkan semangat dengan mengingatkan diri terhadap tanggungjawab kita kepada orang lain. Pada keluarga, rakan taulan, rakan sekerja, dan orang –orang lain yang memerlukan kita.
            • Membaca buku-buku yang boleh membina semangat dan motivasi diri.
            • Jangan menyalahkan diri dan menghukum diri kerana kelemahan yang berlaku.
            • Libatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang membuatkan anda rasa selesa dan tenang.
            • Tingkatkan kesihatan diri dengan mengambil makanan yang sihat dan teratur.
            • BELAJAR  SEDIKIT DEMI SEDIKIT UNTUK MENERIMA KEHILANGAN YANG BERLAKU DAN MULAKAN PENGHIDUPAN BARU.  YANG PERGI HANYALAH JASAD, TETAPI , CINTA DAN KASIH SAYANGNYA TETAP ADA DIHATI KITA, TEGUHKAN SEMANGAT.
            • JIKA HILANG SESUATU YANG BERHARGA PADA DIRI, BINALAH YANG BARU, KERANA SEMUA ITU TERLETAK PADA DIRI SENDIRI.  ORANG YANG PALING PENTING UNTUK BERUSAHA MENGEMBALIKAN KEBAHAGIAN DAN KEHARMONIAN HIDUP KITA ADALAH KITA SENDIRI.

            Setakat ini perkongsian saya mengenai kenali anxiety disorder dan tips mengatasinya. Dengan harapan setiap yang membaca dan melawat entri saya akan mendapat sedikit sebanyak info yang berguna ni.. 🙂

ANXIETY DISORDERS – BAGAIMANA AKU MENGATASINYA

Hai semua dan selamat menjamu selera. Ikuti kisah atau testimoni seorang yang mengalami anxiety disorder. Baca sampai habis ya 🙂

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye…Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 😊😊😊

Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes…aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.

Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients…aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.

I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.

Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.

Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.

1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.

Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.

Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.

Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin. Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.

Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???

Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku.

Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe…mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.

Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.

Punyalah syok aku baca mengalah kan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.

Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.

Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?

Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.

Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.

Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.

Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.

7 TIPS UNTUK MELEGAKAN SIMPTOM MASALAH PERUT BAYI

Hi selamat pagi dan hari ini anak-anak start sudah ke sekolah kan.. anak-anak mesti ada yang excited dan ada juga yang masih mahu meneruskan cuti kan.. seperti kes anak saya, dia tidak ke sekolah kerana kurang sihat, doakan agar anak saya cepat sembuh ya, Amin.. 🙂

Mari kita sama-sama belajar bagaimana cara untuk melegakan simptom-simptom seperti bayi menangis berlebihan, meragam, angin dan terjeluak, yang mana sangat menganggu waktu menyusu. Terutamanya pada beberapa bulan pertama bayi dilahirkan.

Ibu-ibu tidak perlu bimbang dan harus meneruskan penyusuan ibu secara eksklusif dengan teknik yang betul. cubalah 7 tip-tip berikut untuk meredakan simptom-simptom ketidakselesaan dan masalah penghadaman;

1)Jadikan waktu penyusuan setenang mungkin untuk bayi. Jika bayi menangis, tenangkan dahulu dan pastikan dia selesa.

2)Pastikan kedudukan kepala dan leher bayi anda lebih tinggi daripada perutnya. Selepas makan, pastikan bayi anda dalam keadaan tegak atau duduk selama kira-kira setengah jam untuk mengelakkan muntah.

3)Memandangkan kapasiti perut bayi adalah kecil, adalah lebih baik jika bayi diberi penyusuan yang sedikit tetapi kerap berbanding jumlah susu yang banyak sekaligus.

4)Sendawakan bayi anda semasa dan selepas penyusuan. Ini dapat membantu mencegah angin daripada terkumpul di dalam saluran penghadamannya. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan meletakkannya di dada anda, dengan dagunya di bahu anda. Sokong dia dengan sebelah tangan dan gunakan sebelah tangan lagi untuk menepuk perlahan-lahan atau mengurut belakangnya.

5)Elak daripada mengenjut bayi anda dan bermain dengannya semasa dan selepas menyusu, kerana ini boleh menyebabkan bayi muntah atau menyebabkan simptom yang lebih serius.

6)Jika anda perlu menyusukan bayi anda dengan susu botol, Pastikan anda memilih saiz puting botol yang sesuai. Apabila anda terbalikkan botol susu, susu sepatutnya menitis keluar dengan perlahan (tidak mengalir laju) dan akhirnya berhenti mengalir.

7)Jika bayi anda menangis kerana lapar, tenangkan dahulu sebelum menyusu, supaya dapat mencegah bayi daripada tertelan angin.

Teknik penyusuan yang betul adalah penting untuk mengurangkan simptom tidak selesa yang berkaitan dengan masalah penghadaman (seperti muntah, angin dan citit birit).

Jika bayi anda minum  susu formula, Doktor atau pakar pediatrik mungkin mencadangkan menukar jenis susu formula. Bergantung kepada keadaan dan tahap keseriusan untuk membantu melegakan simptom tersebut. Oleh sebab terdapat pelbagai jenis susu formula yang dirumus untuk membantu melegakan simptom-simptom tersebut, ibu bapa harus mendapatkan nasihat daripada pakar pediatrik sebelum memulakan bayi dengan sebarang formula baru.

Sekian untuk sharing saya kali ini, sehingga kita bertemu lagi di entri saya yang akan datang. Terima kasih kerana sudi membaca dan melawat entri saya 🙂

PENGALAMAN PERTAMA SAMBUT HARI JADI DI SEKOLAH

Hi all, selamat pagi dan selamat berhari minggu. Perkara wajib yang harus setiap hari ahad adalah ke gereja bersama anak-anak tercinta. Saya percaya begitu juga dengan rakan-rakan yang lain kan.. Apapun aktiviti hujung minggu anda, semoga semuanya dalam keadaan yang baik dan berjalan lancar.

Hari ini saya ingin kongsikan pengalaman pertama saya dan anak saya menyambut hari jadinya di sekolah yang mana sudahpun genap 4 tahun untuk tahun 2017.

Pada mulanya planning saya dan husband, untuk tahun ini just buat di rumah bersama keluarga terdekat sahaja akan tetapi request daripada anak saya,akhirnya kami bersetuju untuk membuat birthday party di sekolah.

Sebagai preparation birthday untuk anak saya, saya juga ada demand tersendiri. Kalau boleh semua saya yang buat sendiri tanpa perlu melibatkan orang lain. Dengan kata lain, tidak menyusahkan orang lain dan dengan hasil usaha  saya sendiri, membuatkan saya puas hati dan yang paling penting anak saya gembira.

Apa yang saya perlu buat ialah;

  1. Kena berbincang dengan guru kelas (berapa bilangan pelajar)
  2. Membuat kad jemputan untuk rakan sekelas
  3. Menyediakan goodies untuk rakan sekelas
  4. Menyediakan menu masakan dan minuman yang bersesuaian untuk mereka
  5. Menempah kek (yang ni, terpaksa ditempah hehee..)

Jika dibandingkan dengan preparation yang kita buat di rumah atau mana-mana tempat, bagi saya sebenarnya agak berat dan memerlukan menu-menu yang berat kerana ianya melibatkan ramai orang dan kosnya juga banyak.

Manakala di sekolah, bergantung dengan bilangan pelajar. sekiranya ramai pelajar maka banyak juga benda yang harus disediakan. Tetapi dalam kelas anak saya, mereka sekitar 27 orang dan boleh dikatakan dalam lingkungan yang sedikit.

Sepanjang birthday party anak saya, saya bersama dengan mereka, dan apa yang saya lihat dan rasa, mereka begitu gembira dan teruja. Lebih-lebih lagi melihat kek ada didepan mata, membuatkan mereka tidak boleh duduk diam. Part yang paling anak saya suka ialah, dapat hadiah yang banyak daripada rakan-rakannya.

Inilah sedikit sebanyak pengalaman pertama saya dan anak saya menyambut hari jadi di sekolah, Walaupun agak simple tetapi bagi anak-anak ianya sesuatu yang  sangat bermakna dan boleh membuatkan mereka gembira.

 

TIPS KULIT CANTIK DAN KURANGKAN JERAGAT

Hi selamat berhujung minggu. Next week open school da kan.. So selagi ada kesempatan, gunakan waktu yang ada bersama dengan keluarga, tidak kiralah sudah plan ke sesuatu tempat or duduk di rumah saja.. Macam saya, sebetulnya plan akan balik kampung hujung minggu ini, tetapi tidak menjadi disebabkan hal lain.

Bercakap tentang kecantikan kulit, sangat sinonim dikaitkan dengan wanita kan..akan tetapi zaman sekarang bukan wanita sahaja yang menitik beratkan soal kecantikan kulit ini, malah lelaki juga mulai ambil tahu dan menjaga kecantikan kulit mereka.

Kulit yang bersih dan cantik boleh saja membuatkan kita lebih berkeyakinan sebaliknya kulit yang berjerawat dan berjeragat dan kusam boleh saja membuatkan kita rendah diri, kurang keyakinan apabila bersemuka dengan rakan-rakan.

Antara tips-tips yang boleh membantu,agar kulit kelihatan cantik dan dapat mengurangkan jeragat ;

  1. Amalkan pemakanan sayur dan buah-buahan – Membekalkan vitamin dan nutrisi penting dalam tubuh kita dan menguatkan sistem imunisasi badan kita. Jika kita tidak mengamalkan pemakanan sihat dengan melebihkan sayur dan buah-buahan dalam menu makanan harian kita, maka inilah yang akan menyebabkan kita mudah jatuh sakit dan paling ketara akan kelihatan adalah kulit kita.
  2. Bersenam – Bersenam boleh membuatkan kita berpeluh malah bertenaga semula dan melalui bersenam kita dapat membuang benda-benda yang tidak sepatutnya ada dalam badan kita, Contohnya lemak berlebihan.
  3. Air – Pengambilan air  sekurang-kurangkan 3 liter sehari boleh mengekalkan kelembapan kulit muka dan badan. Pengambilan air yang cukup juga boleh membantu untuk mempercepatkan proses penurunan berat badan.
  4. Senyum – Senyum seindah suria, yang membawa cahaya.. Senyumlah dari hati, duniamu berseri.. Haaa kan ada lagu untuk senyuman. Senyum-senyumlah selalu ya..pasti akan kelihatan awet muda dan jelita.
  5. Tidur – Tidur cukup iaitu 8 jam sehari.
  6. makanan ringan – katakan tidak kepada makanan ringan kerana ianya boleh merosakan kulit kita secara kita tidak sedar.
  7. Alat solek – sebelum tidur, bersihkan muka. Biarkan kulit muka berehat tanpa solekan

Untuk pengetahuan juga, dalaman dan luaran tubuh kita sangat berkait rapat dan dalaman tubuh kita memainkan peranan yang sangat penting. Sekiranya dalaman kita mempunyai masalah, maka kebiasannya kulit akan kelihatan dulu, seperti jerawat, jeragat,kulit kusam,bintik putih, bintik hitam dan sebagainya akan muncul tanpa diundang.

Vita-C Plus – Penting dalam pembentukan kolagen. Dengan hanya mengamalkan makanan yang tinggi kandungan vitamin C, ianya membantu dalam penghasilan kolagen.

Vita-E Complex – Terkenal sebagai vitamin awet muda, ia juga dikatakan melambatkan proses penuaan . Selain itu, Vitamin E dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta karotene.

Esp –  Kaya dengan sumber protein, ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jeragat). Tompokan hitam pada kulit akibat jeragat sangat sukar untuk hilang jika sekiranya kurangnya protein  yang diperlukan oleh badan dalam membantu membina sel baru.

Sekarang ada jelas.. Kenapa muka asyik-asyik naik jerawat dan jeragat susah sangat hilang? Moga soalan-soalan anda terjawab melalui sedikit perkongsian saya mengenai tips kulit cantik dan kurangkan jeragat ini.Baiklah kita kan bersambung kembali di entri saya yang akan datang dan kita akan kupas lagi dengan lebih details.

Terima kasih kerana sudi melawat dan membaca entri saya. Sekiranya ada pertanyaan dan ingin berkongsi, sangat dialu-alukan. Hanya hubungi saya di talian 010-9555229. Sekian

 

 

 

KENAPA SHAKLEE MENJADI PILIHAN SAYA

Hi semua, selamat pagi selamat bekerja kepada kita semua. Dihitung dibilang…emmm rupanya-rupanya hampir 8 bulan saya bersama dengan Shaklee dan sepanjang perjalanan saya bersama produk shaklee, walaupun boleh dikatakan agak masih baru jika dibandingkan dengan teman-teman seperjuangan yang lain.. Perubahan demi perubahan dalam keluarga itu nampak dan hasilnya tidak mengecewakan terutamanya dari segi tahap kesihatan saya bersama keluarga.

Secara jujurnya, saya mengetahui produk shaklee ni, sudah lama cuma masa itu, masih ragu-ragu dan takut untuk consume produk shaklee disebabkan terlalu banyak vitamin yang hendak ditelan. Oleh sebab itu juga saya mulakan produk shaklee dengan cleanser Nutriwhite, kerana ianya bukan untuk dimakan hanya untuk luaran, kebetulan juga muka saya masa itu bermasalah. Anda juga boleh lihat di entri terdahulu saya BAGAIMANA SAYA MENGENALI SHAKLEE DAN KENAPA SAYA MEMILIH SHAKLEE

Takut anggota tubuh rosak apabila mengambil banyak vitamin. Namun selepas menjadi ahli pada julai 2016 dan mula membaca dan mengetahui info- info tentang produk keluaran shaklee, saya temui jawapan iaitu setiap anggota tubuh kita, sebenarnya memerlukan vitamin yang berbeza. Maka dengan itulah kenapa kita perlu telan beberapa jenis vitamin untuk memenuhi keperluan tubuh.

Berbalik kepada kenapa shaklee menjadi pilihan saya? Shaklee mempunyai misi untuk memberikan kehidupan yang sihat kepada semua orang dan kehidupan yang lebih baik. Cara pembuatan  dan pemprosesan produknya adalah begitu luar biasa dan apabila kita memilih Shaklee, ada tiga perkara yang harus kita ketahui :

  1. SENTIASA SELAMAT – Shaklee sentiasa menjamin keselamatan tanpa syarat dan memulakannya dengan alam semulajadi. Para saintis shaklee mencari di seluruh dunia untuk sumber bahan-bahan semulajadi yang terbaik, kemudian menjalankan lebih 350 ujian ke atas setiap ramuan botani yang baru. Selain itu, Shaklee juga menjalankan lebih 80,000 ujian kualiti setiap tahun untuk menjamin ketulenan dan keselamatan bagi setiap produk.
  2. SENTIASA BERFUNGSI – Shaklee juga menjamin keberkesanan yang penuh dan sememangnya terbukti. Dalam 2007 kajian landmark yang dijalankan dengan kerjasama penyelidik dari sekolah kesihatan awam UC Berkeley yang menunjukkan bahawa orang-orang mengambil supplemen makanan shaklee mempunyai kesihatan yang ketara lebih baik daripada mereka yang mengambil multivitamin tunggal atau tidak mengambil supplemen langsung.
  3. SENTIASA MESRA ALAM – Memimpin gerakan alam sekitar melalui teladan. DR Forrest C. Shaklee menubuhkan syarikat ini berdasarkan pada prinsip hidup berharmoni dengan Alam semulajadi. Shaklee juga adalah syarikat pertama di dunia yang menjadi Climate Neutral yang telah disahkan untuk benar-benar mengimbangi pelepasan karbon yang menyebabkan impak sifar terhadap alam sekitar.

Inilah sebab utama dan alasan kukuh kenapa shaklee menjadi pilihan saya. Begitu semulajadi, berkesan dan berkualiti tinggi setiap produk keluarannya.

 

SUPPLEMEN SHAKLEE BANTU TURUNKAN PARAS KOLESTEROL

Hi semua, selamat pagi…diharap semuanya dalam keadaan yang sihat. Pagi ini saya ingin kongsikan kepada anda mengenai testimoni seorang yang mengalami tahap paras kolesterolnya tinggi dan bagaimana kolesterol itu akhirnya pergi main jauh-jauh dalam hidupnya. Ikuti cerita ini dan baca sampai habis ya 🙂

Cinta pertama saya dengan Shaklee bermula dengan set kolesterol. Saya dikesan mempunyai paras kolesterol yang tinggi sejak sebelum berkahwin. Doktor menasihatkan saya untuk jaga pemakanan.

Apabila telah melahirkan anak, paras kolesterol jahat saya makin tinggi dan saya mula rasa selalu letih, sakit kepala, migrin teruk dulu, sampai tahap kena duduk dalam bilik gelap tanpa cahaya dan bunyi, juga jantung saya selalu berdebar-debar.

Membaca maklumat bahawa bahayanya kolesterol tinggi ni hingga boleh membawa kepada masalah jantung, strok buatkan saya tak senang duduk.

Saya mula risau. Saya pergi buat pemeriksaan dan doktor menyuruh saya makan ubat kolesterol dan meminta saya makan selama setahun untuk dipantau. Saya enggan bergantung pada ubat sintetik. Saya mencari altenatif dan bila pergi farmasi saya dicadangkan dengan suplemen semulajadi Shaklee.

Ye, saya memilih set kolesterol Shaklee. Lecithin + Alfalfa paling saya konsisten sehingga beberapa bulan sahaja dan menampakkan penurunan. Kemudian saya tambah dengan omega dan phytocol. Alhamdulillah kolesterol turun, kesihatan betambah baik. Saya merasa lebih sihat dan bertenaga. Syukur alhamdulillah.

Inilah salah satu testimoni daripada beribu-ribu pengguna Shaklee. Memang mengerunkan apabila adanya kolesterol jahat di dalam tubuh badan kita. Kerana itu pola cara pemakanan kita adalah sangat perlu dititik beratkan dan penting. Dengan kata lain, lebih baik mencegah daripada merawat.

Sekian saja untuk entri kali ini, sehingga kita bertemua lagi dientri saya akan datang dan sekiranya ada sebarang pertanyaan berkaitan produk Shaklee, jangan segan hubungi saya di talian 010-9555229, saya akan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda 🙂